Den moderna controllern – en pratstund med Nina Altarac på Axis

EFL Skräddarsytt: Controllerfunktionen på Axis, precis som i många andra organisationer, befinner sig i en förflyttning från den mer ”gammaldags” avrapporterande/reaktiva funktionen över till en mer verksamhetsnära/proaktiv roll som är med och skapar direkt affärsnytta. Tillsammans med ett team från EFL har Nina Altarac, Director of Business Control, och hennes kollegor på Axis tagit fram en skräddarsydd utbildning som gör nedslag på ett antal viktiga hållplatser i denna förflyttning. Vi tar en pratstund med Nina som ser fram emot den stundande utbildningen.

Vilka är dina nyckelförväntningar så här med starten av utbildningen för dörren?
Först av allt är jag stolt och glad över att arbeta på ett modernt bolag som stödjer min passion för att få utveckla våra kompetenta medarbetare på och genom arbetet. Vi är ett team med fler än 10 controllers, och har alla olika arbetssätt baserat på olika erfarenheter. Vi på Axis har vuxit mycket under de senare åren, och går från produkt- till lösningsfokus. I tillägg implementerar vi nya, fina system inom planering och business intelligence. Detta betyder att vi på Finans måste ta en aktiv del av förändringsarbetet. Vi vill gärna ta steget från reaktiv till proaktiv affärspartner. Utbildningen som vi gör under våren 2018 kommer att syfta till detta, och ge oss en gemensam plattform. Jag ser en stor fördel i att samarbeta med EFL för detta skräddarsytta program som kombinerar Axis specifika behov och samtidig sätter vår förflyttning i ett större perspektiv.

På vilka områden ser du att den mer moderna controllern göra ännu mer skillnad i verksamheten?
Den moderna controllern som arbetar närmare sina stakeholders och tar på sig rollen som affärspartner, agerar som ”spindel i nätet”, och får ofta en relativt bra helhetssyn. Controllerns möjlighet att ha insyn i hela verksamheten ger nya förutsättningar, och om man vill och vågar, kan man verkligen bidra till bättre affärsmässiga beslut.

EFL och Axis har haft ett inspirerande arbete med att ta fram utbildningen – är det några utbildningsområden som i dessa diskussioner varit extra spänstiga?
Det känns jättespännande att få ta del av utvalda delar av den utbildning som EFL gör inom andra områden – såsom det nya initiativet ”Digitalisering” som passar som ”hand i handsken” till Axis. Vidare känns det bra att våra funderingar på Axis, och antaganden om vad som sker inom området Controlling, blir bekräftat av duktiga EFL – lärare. Vi har kompletterande intressen och erfarenhet som gör att denna utbildningen förväntas ge mycket.

EFL SKRÄDDARSYTT

EFL skräddarsyr unika program som adresserar företags specifika utmaningar. Vi företagsanpassar utbildningar för såväl den mindre organisationen som den större multinationella koncernen. Läs mer om EFL:s skräddarsydda utbildningar