Kick-off för integrationsprojekt

Under tisdagen var det officiell kick off för det integrationsprojekt som EFL genomför tillsammans med Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, Sparbanken Skåne och det sydsvenska näringslivet. I Sparbanken Skånes lokaler i Lund samlades projektets företag, praktikanter och huvudmän under trevliga former.

Detta bildspel kräver JavaScript.

I integrationsprojektets pilotomgång ges 20-25 nyanlända akademiker från olika delar av världen möjlighet till praktik hos 14 sydsvenska företag och organisationer. Parallellt med praktiken går praktikanterna en utbildning i ”svensk ekonomi” i EFLs regi två till tre kvällar i veckan.

Under tisdagens kick-off träffades samtliga praktikanter och representanter för praktikorganisationerna samt projektets huvudmän under trevliga former i Sparbanken Skånes lokaler i Lund. Sparbankens VD Bo Bengtsson välkomnade sällskapet, och därefter höll både Ekonomihögskolans rektor Fredrik Andersson och EFLs VD Henrik Lundgren tal.

– Detta projekt initierades i slutet av november och fyra månader senare är vi igång skarpt, vilket är enormt bra, sa Fredrik Andersson.

– I min bok är detta ett klockrent exempel på vad som kan åstadkommas när ett antal aktörer går samman och vill få saker att hända. Ett stort tack till alla partnerföretag och organisationer som har gjort detta möjligt, sa Henrik Lundgren.

Därefter berättade två av projektets deltagare Shadi Ayoub som gör sin praktik på SWEP i Landskrona och Tatevik Lind som gör sin praktik på Thule om sina erfarenheter av sin första tid i Sverige och sina försök att ta sig in på arbetsmarknaden.

– I Sverige handlar det mycket om kontakter för att få möjlighet att få in en fot och visa vad man går för. Detta projekt är ett lovvärt initiativ som ger denna chans, sa Tatevik Lind.

Integrationsprojektets pilotomgång löper över 16 veckor och avslutas i juli.

 

 

 

Företag/organisationer i projektet:

DSV, Haldex, Höganäs, IKEA IT, Lekolar, Lindab, Lindengruppen, LKF, Novo, Sparbanken Skåne, SWEP, Tetra Pak, Thule, Trelleborg.