VD och medicinskt ansvarig läkare på Capio Gastro Center Skåne får stipendiet Nästa skånska stjärna

Lina Vigren, vd och medicinskt ansvarig läkare på Capio Gastro Center Skåne, tilldelas stipendiet Nästa skånska stjärna. Stipendiet går till en person från ett företag i Sydsverige som står inför en skarp strategisk utmaning och kan spela en viktig roll i regionens utveckling framöver. Bakom Nästa skånska stjärna står EFL, Handelskammaren, PwC och Sparbanken Skåne.

Lina Vigren, vd och medicinskt ansvarig läkare på Capio Gastro Center Skåne, tilldelas stipendiet Nästa skånska stjärna 2023

Lina Vigren har sedan sin läkarexamen vid Lunds universitet 1998 arbetat på flera ledande positioner inom vårdsektorn. Sedan sin disputation har Lina fortsatt med klinisk forskning och publicerat en lång rad vetenskapliga publikationer. Hon sitter även med i advisory board, är föreläsare, har varit redaktör, reviewer och klinisk prövare för medicinska tidskrifter och bolag. Lina Vigren blev nyligen invald i styrelsen för Mag-tarmfonden och 2018 vann Lina Guldskalpellen, utsedd av Dagens Medicin, för årets förnyelse. Hon var bland finalisterna till ”Årets inspirerande ledare 2023” som utses av Great Place to Work. Sedan 2020 har Lina en tjänst som vd och medicinskt ansvarig för Capio Gastro Center Skåne, tidigare GHP Gastro Center Skåne, där hon också arbetar kliniskt som läkare. Capio Gastro Center Skåne har fokus på kirurgi, urologi, endoskopiska undersökningar, samt specialiserad mottagningsverksamhet inom flera områden.

Som vinnare av stipendiet Nästa skånska stjärna får Lina Vigren en sponsrad plats på managementutbildningen Leading Impact – Executive Management & Leadership Program vid EFL i Lund till ett värde av 245 000 kr. Programmet är ett 15 månader långt executive management-program med fokus på strategiskt ledarskap, nytänkande och affärsutveckling.

Malena Carlström, vd på EFL

– Hälso- och sjukvårdssektorn står inför betydande strategiska utmaningar. Dessutom har de senaste åren med coronapandemin haft stor påverkan på vården och aktualiserat nya frågeställningar och omprioriteringar kring till exempel tillgänglighet och digitalisering. Som deltagare på Leading Impact-programmet kommer Lina att få möjlighet att arbeta med aktuella strategiska utmaningar, affärsutveckling och ledarskapsfrågor. I förlängningen är vår förhoppning att detta kommer att bidra till att utveckla vårdsektorn i regionen ytterligare, säger Malena Carlström, vd på EFL och ordförande i den jury som utsett stipendiaten.

Detta bildspel kräver JavaScript.

– Dagens utmaningar inom vården är betydande med stora geografiska skillnader, variationer i tillgänglighet och växande operationsköer. Samtidigt står sjukvårdssektorn inför ökande krav när nya möjligheter att behandla och lindra tillstånd genom medicinska framsteg, artificiell intelligens, teknologi och nya medicinska insikter. Som läkare och vd inom vårdsektorn brinner jag för att göra vården bättre. Vårt mål är att vi på Capio Gastro Center Skåne ska vara ett föredöme för bra sjukvård, vara en viktig samhällsaktör och att vi ska kunna bidra till det regionala näringslivets motståndskraft. Detta kräver kontinuerlig utveckling och där kommer Leading Impact att ha ett stort värde. Genom att fokusera på strategiska frågor och affärsutveckling i en grupp med deltagare som navigerar i liknande eller olika utmaningar i andra branscher, hoppas jag få möjlighet till nya insikter och vägledning, säger stipendiaten Lina Vigren.

Anders Österberg, chef för Stora företag och affärsspecialister på Sparbanken Skåne

Stipendiet Nästa skånska stjärna delas ut sedan 2014. I juryn som utsett stipendiaten sitter även Anders Österberg, chef för Stora företag och affärsspecialister på Sparbanken Skåne, Ulrika Dieroff, Affärschef på Handelskammaren, Thomas Kalling, programansvarig för Leading Impact och professor i strategi vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, och Kristian Svensson, pressansvarig på Sparbanken Skåne.
– Stipendiet är ett sätt för oss att ge en duktig och driven person i det skånska näringslivet bästa möjliga förutsättningar att utveckla sin organisation och därmed bidra till ett starkt näringsliv i Skåne, säger Anders Österberg.

Ulrika Dieroff, Affärschef på Handelskammaren

– I en tid där allt går fort ges nästa skånska stjärna, med hjälp av stipendiet, en chans att stanna upp och reflektera över en lösning tillsammans med en grupp av mycket kvalificerade deltagare. För Handelskammaren är det viktigt att vara en möjliggörare för fortsatt utveckling av det sydsvenska näringslivet, säger Ulrika Dieroff på Handelskammaren.

Bakom stipendiet står även PwC, som lyfter fram hur viktigt ledarskapet är:
– I en komplex omvärld med konstant förändring är ledarskapet viktigare än någonsin. Vi på PwC tycker att stipendiet är en fantastisk möjlighet att utveckla en person till att bli en förebild för andra i regionen, säger Jonas Wendt, Risk Advisory på PwC.


Leading Impact

Leading Impact är ett executive managementprogram på 15 månader vid EFL i Lund med fokus på strategiskt ledarskap, nytänkande och affärsutveckling. Programmet har förfinats utifrån det Executive MBA-program som EFL i 20 år gett i partnerskap med Ekonomihögskolan i Lund.

Läs mer om Leading Impact

Nästa skånska stjärna 2023

Lina Vigren
vd och medicinskt ansvarig läkare
Capio Gastro Center Skåne

Juryns motivering

Juryns motivering för Nästa skånska stjärna 2023:

”Hälso- och sjukvårdssektorn står inför betydande strategiska utmaningar. Tillgänglighet och effektivitet är idag huvudfrågor jämte det medicinska och sociala perspektivet. Parallellt fortsätter tekniska framsteg att förändra vården, bland annat med digitalisering och AI. Lina Vigren representerar en nyckelroll i framtidens vårdsystem där kvalitet och affärsmässighet måste kunna kombineras med mänsklighet och individuella behov. Förutsättningarna är goda för Skåne att ligga i framkant i denna utveckling och Lina Vigren kommer med en plats på Leading Impact att kunna vidareutveckla sitt ledarskap och ta sig an vårdens framtida utmaningar.”

Jury

Juryn för Nästa skånska stjärna 2023 består av:

Malena Carlström, tf vd, EFL
Ulrika Dieroff, Affärschef, Handelskammaren
Thomas Kalling, Program Director, Leading Impact
Kristian Svensson, Press- och IR-ansvarig, Sparbanken Skåne
Anders Österberg, Chef Stora Företag och Affärsspecialister, Sparbanken Skåne

Capio Gastro Center Skåne

Capio Gastro Center Skåne arbetar efter ledorden kvalitet genom specialisering och driver ett sjukhus specialiserat på kirurgi, urologi, mottagningsverksamhet och endoskopi. Verksamheten har funnits sedan 2010 och är beläget i södra Lund. De senaste åren har man fördubblat sin kapacitet inom flertalet områden och under 2022 utfördes tex över 5 000 operationer och endoskopier samt mer än 14 000 specialistbesök.
Om Leading Impact