”Jag vill utvecklas i min ledarroll”

Pernilla Lyberg, som startar på Leading IMPACT i höst, drivs av att tänka utanför ramarna och att våga testa nya vägar för att nå uppsatta mål. Något hon har stor nytta av i sin roll som chef för Produkt och Marknad på Skånetrafiken. Med start den 9 oktober har hon en ny utmaning på agendan, 15 månader på EFL:s främsta executive ledarskaps- och managementprogram. Vi intervjuar henne kring förväntningar och tankar inför programstarten.

Den 9 oktober påbörjar Pernilla Lyberg, chef för Produkt och Marknad på Skånetrafiken, EFL:s Leading IMPACT.

Du arbetar som chef för Produkt och Marknad på Skånetrafiken?
Precis! Sedan april 2018 arbetar jag som chef för Produkt och Marknad på Skånetrafiken. Vårt uppdrag är att utveckla kollektivtrafiken i Skåne så att marknadsandelen mot bilen ökar, samt att få fler nöjda kunder. Ett viktigt och ärofyllt uppdrag som har en stor påverkan på många människors vardag, då vi har cirka 300 000 resenärer om dagen.

Vilka egenskaper är viktiga för att lyckas i din roll?
Till min roll sökte man en driven och innovativ person som har förmågan att tänka nytt både i utveckling av produkt och i erbjudande till kund. Man behövde också en ny chef med entreprenöriell läggning som samtidigt skulle vara besjälad av att skapa värde för kund genom samhällsnytta och hållbara resor. Som person har jag förmågan att tänka utanför ramarna och vågar testa nya vägar för att på så sätt nå uppsatta mål, vilket passar väl in för rollen.

Hur skulle du beskriva din ledarstil?
Jag ingår i Skånetrafikens ledningsgrupp och agerar chef över chefer. Min ledarstil skulle jag beskriva som coachande, både gentemot chefer och medarbetare.

Hur såg din karriär ut innan du började på Skånetrafiken?
Totalt har jag över 20 års erfarenhet av att arbeta med både försäljning, marknadsföring och att leda medarbetare till ett mål. Min karriär började jag inom turismnäringen, först i researrangörsbranschen som säljare och sedan sedan gick jag över till säljchefsroller inom hotell både i England och Skandinavien. I slutet av 2010 tog jag mig an uppdraget att utveckla och driva event på Swedbank Stadion – numera Stadion. Fyra år senare tog jag steget vidare till att bli Malmö Aviations Regionchef och var med när BRA bildades.

Den 9 oktober ska du börja på Leading IMPACT! Vad fick dig att bestämma dig för det?
Jag fick utbildningen rekommenderad av min chef, trafikdirektör Linus Eriksson, som tidigare gått EFL:s Executive MBA. När jag jämförde Leading IMPACT med en rad andra utbildningar, så passade Leading IMPACT mig bäst. En anledning till detta är att man under utbildningen kan jobba med case från egna organisationen, och då få konstruktiv feedback och hjälp av övriga programdeltagare, coacher och lärare – något som både gagnar Skånetrafiken och utvecklar mig. Likaså ser jag fram emot att bidra med mitt kunnande, min erfarenhet och förmåga att tänka utanför boxen, till exempel när det gäller andra utbildningsdeltagares case.

Och varför blev det just Leading IMPACT framför andra managementprogram på motsvarande nivå?
Jag har hört väldigt gott om EFL:s Executive MBA, som Leading IMPACT-utbildningen är en vidareutveckling av. Upplägget att man kan välja olika inriktningar lockar mig också. Arbetsmässigt passar det bra att det är tre dagar per månad, samt att dessa ligger samlade och på annan ort så att man kan fokusera på studiearbetet.

Vad har du för förväntningar?
Att jag kommer att utvecklas som chef och ledare, samt att jag kommer att skapa många nya kontakter när jag lär känna andra deltagare, coacher och lärare. Min förhoppning är även att jag under programmets gång kommer att lära mig massor utanför ”mitt område”, som kommer att utveckla mig och vidga mina vyer.

Vad hoppas du att utveckla under programmet?
Jag ser fram emot att lära mig mer om affärsutveckling och nya tekniker, strategier och strukturer för att bättre kunna bidra med betydande utveckling för Skånetrafiken. För mig personligen tror jag att denna utbildning är utvecklande genom att göra mig ännu tryggare i min roll och att jag därmed kommer att bli en bättre ledare och chef.

 

Leading IMPACT

Den 9 oktober startar EFL:s flaggskeppsprogram Leading IMPACT – Executive Management & Leadership Program. Ett 15 månader långt next-generation-program med ett unikt utvecklingsfokus på såväl organisation som individ.

Läs mer om programmet på www.leadingimpact.se

Vill du veta mer?
  • Intresseanmälan

    Fyll i intresseanmälan, så hör vi av oss inom kort och berättar mer!