Introvert – en underskattad personlighetstyp

Tänker du först och talar sen eller talar du först och tänker sen? Är du mest kreativ när du arbetar ensam eller när du arbetar i grupp? Linus Jonkman, välkänd för många som föreläsare och författare inom ämnet Generation Y, gästade vårt Partner Mentorprogrammet och pratade om hur man ska leda olika personligheter utifrån sin bok ”Introvert – den tysta revolutionen”, som blev årets HR-bok 2013.

Linis ger oss en djupdykning kring introverta och extroverta personligheter och tar bland annat hål på en hel del myter och fördomar kring vad som utmärker introverta personligheter.

I vår tid verkar ”utåtriktad och flexibel” vara de mest eftersökta egenskaperna på arbetsmarknaden, social kompetens värderas högre än yrkeskompetens och den som skriker högst får oftast som den vill. Det är en tid där inåtriktade, eftertänksamma och stillsamma karaktärsdrag har klassats som mentala sjukdomstillstånd. En tid där introversion ofta förväxlas med blyghet, arrogans och asocialt beteende. Inget kunde vara mer fel menar Linus.

EFL Linus Jonkman

Om vi är introverta eller extroverta är en biologiskt hårdkodad del av vår personlighet. Detta har varit känt och har undersökts av vetenskapen i mer än hundra år. Trots det tillkommer hela tiden ny kunskap i ämnet. Linus Jonkman berättar om sina egna och andras upplevelser som introverta och förklarar skilnaderna på och likheten mellan extroverta och introverta människor. Mycket av den friktion vi upplever i våra liv, både i yrkeslivet och privat, har sin botten i motsättningar mellan dessa båda läggningar. Förståelsen för vad det innebär att vara introvert har ökat avsevärt på sistone. Men vi har ännu inte sett någon platsannons som efterfrågar introverta människor.

EFL Linus Jonkman

I en värld där allt går fortare och fortare och där bruset blir starkare för varje dag kan det rentav vara en fördel att vara introvert, och de som fått den gåvan kan skatta sig lyckliga.

Ännu en riktigt bra dag med Partner Mentorprogrammet med väldigt många spännande diskussioner och infallsvinklar. Alla som lyssnade noterar och bejakar nog sina introverta drag lite extra efter denna förmiddag.

 

Vill du veta mer om Partner Mentorprogrammet? Kontakta Anna Sjöberg Petersson på 046-222 68 41 eller anna.sjoberg_petersson@efl.se