Africa – here we come!

EFL_Maria_Rang_1111_400x500px

”Jag tror att alla 24 deltagare är överens om att projektet är mer spännande, lärorikt och utmanande på fler sätt än vad vi kunde hoppas på”, säger Maria Rang.

Executive MBA – Class of 2016 är nu på plats i sex afrikanska länder för att ta reda på mer om ”Future banking in Africa” – ett skarpt uppdrag från KPMG. ”Det är ett otroligt spännande uppdrag, både ämnet och att det är Afrika som är i fokus”, säger Maria Rang, Senior Manager, Companion SW på Sony Mobile Communications.

Efter snart 18 månader på Executive MBA återstår nu enbart det sista blocket för Class of 2016 – the International Business Project. Det är här deltagarna knyter samman och drar nytta av de 18 månader av nya kunskaper och insikter genom att genomföra ett skarpt case. I år är uppdraget att kolla på Future Banking i Afrika, ett uppdrag som en av deltagarna kommit med från sitt företag KPMG.
– Det är ett otroligt spännande uppdrag, både ämnet future banking, och även att det är Afrika som är i fokus, säger Maria Rang, som just nu är föräldraledig från sin tjänst som Senior Manager, Companion SW på Sony Mobile Communications. Jag tror att alla 24 programdeltagare är överens om att projektet är mer spännande, lärorikt och utmanande på fler sätt än vad vi kunde hoppas på. Vi är glada att KPMG ger oss möjligheten att göra projektet för dem och vi hoppas såklart kunna leverera något som de kan använda sig av och bygga vidare på. Det är ingen av oss 24 som kommer från banksektorn vilket gör att vi alla får tillfälle att lära oss mycket nytt. Uppdraget innehåller även flera olika delar då vi både ska beskriva nuläget, men även se trender för att kunna beskriva framtidens bankverksamhet och vad det kan betyda för KPMG.

Efter många veckor med förberedande läsning, diskussioner och skrivande är nu deltagarna äntligen på plats i Afrika. De är uppdelade i fem grupper som befinner sig i Nigeria, Kenya, Zambia, Mauritius, Botswana och Sydafrika, där en grupp täcker de två sistnämnda länderna. Maria är med i teamet som är i Kenya. Framför sig har de en spännande vecka med intervjuer, möten och tid att arbeta i teamet.
– Under veckan kommer vi prioritera att göra de intervjuer som vi har kunnat boka med en rad intressanta personer, berättar Maria. Vi vill ha en del luft i schemat för att kunna vara flexibla om de ger oss mer mötestid eller visar oss vidare till andra inom organisationen. Vid några tillfällen kommer vi att dela teamet för att kunna täcka parallella intervjuer. Vi har för avsikt att kunna jobba och diskutera ämnet mycket när vi är på plats för det är inte lätt att få till så mycket tid med teamet som vi nu kommer få under resan. Jag och resten av mitt team ser fram emot att få gå in i bubblan och bara tänka på detta under några dagar, och dessutom göra det på plats och få träffa människor som har värdefull input på ämnet. Vi hoppas få en tydligare bild av vad som är viktigt och vad vi ska fokusera på. Alla team har ägnat mycket tid åt att lära sig mycket om landet och banksektorn. Nu hoppas vi lära oss ännu mer, och även får våra hypoteser bekräftade, förstärkta eller dementerade.

På frågan vad Maria har sett mest framemot svarar hon:
– Det är såklart väldigt spännande att komma till en stad, Nairobi, där ingen av oss varit förut. Men jag ser faktiskt väldigt mycket fram emot att kunna fokusera på projektet helt och hållet under en vecka. Det ska bli lyxigt. Och så ser jag fram emot de intervjuer vi bokat in och vad det kommer att leda oss. Man vet ju aldrig på förhand vilka som kommer att ge mycket och vilka som blir mindre bra. Jag hoppas och ser fram emot att några av intervjuerna ska bli riktigt bra.

Väl hemma kommer grupperna att ha ytterligare några veckor med hårt arbete för att analysera data och sammanställa innan resultatet ska presenteras för KPMG.
– Vi hoppas såklart kunna leverera över förväntan till KPMG. Det innefattar ju både innehåll och paketering. Resultatet av resan kommer ju att vävas in i allt arbete och vara del av den data som vi kommer referera till för att stärka våra argument och observationer. Vi har satt ambitionsnivån högt för hur det ska presenteras för KPMG och vi får se vad det slutar med. Idag vet vi att vi både ska leverera rapporter, men även en executive summary med alla godbitar som vi vill presentera i ett spännande och bra format. Det ska helst innehålla en wow-faktor, men viktigast att snabbt förstå våra viktigaste findings och hur väl underbyggda de är. Så det kommer bli några veckors jobb med att analysera all data vi förhoppningsvis kommer ha och koka ner det till det viktigaste. Vi vill gärna kunna ge KPMG nya insikter som de inte tidigare haft.

5 mars, dryga månaden bort, är det dags för diplomering. En dag som brukar vara full av känslor. Lyckan av att vara i mål, tacksamhet för nya kunskaper och ovärderlig vänskap.
– Det finns mycket att nämna, men en av de allra viktigaste och mest givande sakerna för mig har varit tiden och möjligheterna för reflektion, menar Maria. Att reflektera över sitt eget ledarskap i förhållande till det vi läst och diskuterat. Jag har tidigare använt mig av att testa mig fram och att hämta inspiration av chefer runt mig. För mig har det varit givande att nu även i mycket större utsträckning hämta den inspirationen från litteratur. Speciellt vad det gäller att bli en mer strategisk ledare. Men det är svårt att nämna en sak från 18 månader som bestått av så många olika saker, och inte minst alla de människor man kommit i kontakt med i form av lärare och kursdeltagare.

Läs mer om Executive MBA på www.executivemba.se

KONTAKTA OSS


Tony Åkesson
Director Executive MBA
+46 (0)46-222 68 43
+46 (0)703-57 08 11
tony.akesson@efl.se