Afrika-tema rätt strategiskt tänkt för nytt Executive MBA

EFL och Ekonomihögskolan vid Lunds Universitets nya Executive MBA vill tydligt fokusera på ett nytt tänk gällande affärsmodeller för framtiden. Ett sätt att göra detta är att i den internationella utblicken sätta ett tydligt fokus på den afrikanska kontinenten. – Helt rätt tänkt, säger Klas Eklund, Senior Economist på SEB och Adjungerad professor vid Ekonomihögskolan, Lunds Universitet.

Under mottot ”nya tider kräver ett nytt Executive MBA” har EFL i partnerskap med Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet genomfört ett gediget utvecklingsarbete inför septemberstarten av sitt Executive MBA. Det har tydligt flaggats för att man vill ta ledartröjan i utvecklingen av framtidens företagsledare.

En av nyheterna inför höstens programstart är att blickarna riktas mot den afrikanska kontinenten och de kreativa möjligheter som där bjuds i form av nya marknader, behov samt affärslogik.
– Afrika är inte bara intressant för att det har en potential för nya affärsmöjligheter i dessa globaliseringstider, utan även för att det hjälper oss att lyfta fram många andra viktiga teman i vårt nya program, säger programmets Academic Director Stein Kleppestö och syftar bland annat på möjligheterna att i en miljö där utvecklingspotentialen är stor kunna tänka kreativt i utvecklande av nya affärsmodeller.

– Inom Lunds Universitet har vi väl upparbetade kontakter på plats och tillgång till en mängd experter på Afrika, vilket gör det naturligt för oss att ta detta steg, fortsätter Stein Kleppestö.

En som tror att Afrika kommer att få stor betydelse framöver är Klas Eklund, Senior Economist på SEB och Adjungerad Professor vid Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet.
– Över hälften av jordens folkökning de närmaste 20-30 åren kommer i Afrika och demografer tror att kontinenten då kommer att ha världens största arbetande befolkning. Mot den bakgrunden är det dumt som företag i en globaliserad värld att inte ha koll på Afrika framöver.

RTEmagicC_Klas_Eklund_SEB

Att som first-mover med sin Afrika-profil för de internationella delarna av sitt Executive MBA tror Klas Eklund att EFL ligger helt rätt strategiskt.
– Vi vet alla hur bra det har gått för de ”asiatiska tigrarna”. Nästa framgångssaga kommer att bli de ”afrikanska lejonen”. Men för att nå framgång där gäller det att vara med nu. För om fem, tio eller femton år har andra redan varit där, investerat och plockat de lågt hängande frukterna, säger Klas Eklund.

Läs mer om Executive MBA