”FÖRST SKAPAR VI VÅRA BYGGNADER (LÄS ORGANISATIONER) SEDAN SKAPAR DE OSS” (CHURCHILL)

Under torsdagens Affärskunskap var temat Organisation och styrning. Intressanta diskussioner kring affärsidén, processer och analyser varvades bland annat med innovationers nyckelfrågor. Alla hade med sig sin HR-policy och energin i rummet var som alltid fantastisk.

Värdföretag var Sony Mobile i Lund som imponerade på oss alla med sin otroligt trevliga mottagningshall, där medarbetarna gick och satte sig i sköna soffhörnor med en smörgås och kaffe från frukostbaren.

Carl-Johan Asplund animerade gruppen till intressanta diskussioner kring affärsidén, processer och analyser, samt innovationers nyckelfrågor och verksamhetsanalyser för att bara nämna ett urplock. Alla hade med sig sin HR-policy och energin i rummet var som alltid fantastisk.

”Utgångspunkten för affär och innovation är företaget. Företaget agerar verktyg för innovation”, påpekade Carl-Johan. ”Det är olika processer som gör att företaget ändrar struktur. Det kan vara val av vissa kundsegment, teknologi, orderleverans, mediaval och eftermarknadsservice”.

Emma Adlerton, senior legal counsel, på Alfa Laval påpekade att ”processer inte ska vara beroende av att en individ gör sitt arbete på ett visst sätt”.

”Hur ser då processerna ut på era företag? Diskutera kort”, bad Carl-Johan och där gick första diskussionen igång.

Efter lunch gästades kursen av Pär Thuresson, som är senior vice president, Quality & Customer services, på Sony Mobile. Han pratade om Sony Corporation generellt, samt mer ingående om Sony Mobile Communications (SOMC), deras organisation och Mission, Vision, Values. Pär visade också upp hur en projektorganisation kan se ut.

RTEmagicC_Pa__r_Thuresson.jpg Pär Thuresson

Nästa vecka ska vi vara ute på  Midroc Property Development AB i Västra Hamnen. Tore Eriksson från Ekonomihögskolan ska träffa gruppen för första gången. Han sitter redan nu och laddar inför den knock-out hans föreläsning kommer innebära. Företagsanalys när den är som bäst!

Ni hänger väl med!