”Den här dagen inträffade också ett smärre under…”

”… jag tror Niklas Sandell fick mig att begripa bokföring….kan knappt tro det själv men han förklarade dubbel bokföring på ett sätt som jag upplevde att jag begrep.” Läs Camilla Stengårds, PEAB, blogg om Affärskunskap.

Ja, just det, ja!

Efter en natt på tåg från Stockholm blev jag hämtad vid Malmö Central av Fredrik, den kurskollega som stod som värd för dagens program. Hans familj förvärvade 1998 en speditionsfirma som idag heter Begoma och huserar i Malmö hamn. Skillnaden på en speditionsfirma och ett åkeri är att speditionsfirman inte har egna bilar eller egna chaufförer, man är samordnare av transporter i hela Europa. Idag är de 30 anställda och på väg in i ett generationsskifte där de tre sönerna ska ta över, det är bl a därför Fredrik går den här kursen. Det finns verkligen precis lika många skäl att gå kursen som det finns deltagare.

Björn Larsson från EFL hälsade, som alltid, oss välkomna på morgonen. Han påminde oss lite försynt om det grupparbete, Managementtänkarna, som vi har att göra. Vi har fått välja ämne och blivit indelade i grupper tidigare. Björn ville göra oss uppmärksamma på att tiden går fortare än vad vi tror och att det är en del att reflektera över i uppgiften. I min grupp, vi är fyra personer, så sträckte vi på oss lite extra för vi hade haft mailkontakt under veckan och bestämt att vi skulle ha ett kort planeringsmöte på lunchen den här dagen. Så tidsplanen är nu lagd för vår grupp och vi hoppas den håller hela vägen. Ser fram emot vår uppgift, fick inte mitt förstaval, vilket jag lärt mig av erfarenhet faktiskt är bäst. Det är bättre att ge sig på att förstå något som man inte direkt tar till sig, det ger mycket mer i slutänden än att hålla sig inom sin intressesfär. Självklart handlade mitt förstaval om något HR-relaterat, det hade varit för lätt och inte gett lika mycket. Nu blir det affärsmodeller istället, något rejält att bita i!

Dagen i övrigt ägnades åt området affärsredovisning. Niklas Sandell var med oss igen. Bland annat jämförde vi årsredovisningar och tittade på olika aspekter av dem.  Precis som förra gången var aha-upplevelsen på nytt att även om det finns lagar och regler kring redovisningen, så läggs de upp på så många olika sätt att det gäller att veta vad man ska titta efter. Vi repeterade också några grundläggande begrepp såsom de klassiska inkomst – inbetalning – intäkt m fl. Vi gick igenom intern ekonomistyrning kontra extern redovisning, BAS 2012, resultat- och balansräkning och MYCKET mer. Niklas är mycket duktig på att se till att vi hela tiden tar oss framåt.

Den här dagen inträffade också ett smärre under: jag tror Niklas Sandell fick mig att begripa bokföring….kan knappt tro det själv men han förklarade dubbel bokföring på ett sätt som jag upplevde att jag begrep. Jag är ju i grunden en siffermänniska, jag är naturvetare och har räknat mycket i mina dagar men bokföringstentan (jag läste en termin ekonomi i min HR-utbildning) har jag gått bet på hela tre gånger (man ”räknar” ju helt avigt och plus är minus och minus är plus ibland, lite mer ordning, tack!)….Niklas bytte listigt ut ”plus” och ”minus” mot orden ”ökar” och ”minskar” och då blev det helt plötsligt mycket lättare, kändes som släppte. Kanske dags att ge mig på tentan igen? Det känns så efter dagens genomgång i alla fall!

Nästa gång är det Malmö igen och Vectura Consulting. Temat för dagen är organisation och styrning. Vi är ombedda att ta med oss vårt företags HR-policy, skönt, tillbaka till det säkra. Börjar dock lära mig att med EFL kan man aldrig vara säker på det och det är där lärandet börjar!

 

Läs mer om Affärskunskap