”Jag har användning av mina insikter VARJE DAG!”

Vilka topputmaningar ser MECA SWEDEN AB:s nytillträdda VD Johan Åström för sin verksamhet och vilken nytta har han av att ha gått EFL:s Executive MBA? Läs intervjun med Johan om hans nya spännande tjänst, tidigare erfarenheter och råd till dig som funderar på att gå Executive MBA.

Hej Johan! Sedan 3 månader tillbaka arbetar du som VD för MECA SWEDEN AB – vad fick dig att kliva ombord och ta den tjänsten?
Att få möjligheten att leda ett så fint bolag som MECA i en så attraktiv koncern som Mekonomen Group var ett enkelt beslut att hoppa på. MECA är ett otroligt fint bolag med fin historik, väldigt bra medarbetare och oerhört intressant framtid tillmötes. Min bakgrund är 12 år inom börsbolag, sällanköpsvaror och konsument. Alla 3 rutor kunde bockas av även för MECA.

Johan Åström på diplomeringen av Executive MBA

Vilka topputmaningar ser du för er verksamhet de kommande åren?
Att få 300 personer att springa åt samma håll, målinriktat. Vi har även intressanta möjligheter så som digitalisering, nya ägandeformer och nya bränslealternativ framför oss. Det stimulerar. Det bolag som är mest öppet för förändring kommer att vinna.

Bakom dig har du bl.a. 5 år som Managing Director Nordic Tableware på Villeroy & Boch Gustavsberg. Vilka erfarenheter tar du med dig därifrån?
Struktur, ödmjukhet och driv. Villeroy & Boch är ett mycket fint bolag som överlevt 2 världskrig, noterat på Frankfurtbörsen. Agerar i 125 länder. Där funkar inte alternativ data eller att skjuta från höften. Struktur, ödmjukhet och driv gäller. Innan Villeroy & Boch hade jag förmånen att arbeta några år i USA. Där är egenskaper så som socialt beteende, konsumentfokus och entreprenörskap premierande.

Johan Åström när han gick Executive MBA

För ett år sedan diplomerades du från Executive MBA – Class of 2016. Hur känns det så här ett år efter programmets avslut och vilka lärdomar har du tagit med dig?
Jag är ödmjukt tacksam att jag fått gå programmet. Så givande. Jag har användning av mina insikter VARJE DAG! Sen att alla goa skratt och minnen är som olja i maskineriet ser jag som ren bonus.

Finns det något du gör annorlunda idag jämfört med innan du påbörjade Executive MBA-programmet?
Jag tror det är omöjligt att inte få insikter som justerar ditt tänk i alla aspekter av ledande. Det kommer liksom per automatik om du går programmet med 100% energi. Ju mer du lär dig, desto mer förstår du att du inte kan. Så ödmjukhet i att ställa rätt frågor, lyssna, förstå, agera.

Vad är ditt råd till nya deltagare som funderar på att börja EFL:s Executive MBA-programmet till hösten?
Om du blir antagen och har finansiering fixad så finns det inga andra vägar än att köra! En möjlighet för livet som inte kommer tillbaka.

Vad är ditt råd till nya deltagare som börjar EFL:s Executive MBA-programmet till hösten?
Strukturera din tid, kom överens med din chef, kom överens med din familj, säg hejdå till dina vänner för ett tag, studera på bibliotek, fördjupa dig, kom väl förberedd, njut.

 

Johan Åström
VD, MECA Sweden AB

Johans råd till dig som funderar på EFL:s Executive MBA: ”Om du blir antagen och har finansiering fixad så finns det inga andra vägar än att köra! En möjlighet för livet som inte kommer tillbaka.”

Executive MBA

Executive MBA är ett 18 månader långt ledarskaps- och managementprogram, som vi ger i samarbete med Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Nästa program startar den 19 september 2017. Läs mer

Följ oss i sociala medier