”Jag har fått en bättre förståelse för mitt företags finansiella strategi”

Tre dagars internat på temat Corporate Financial Management på Executive MBA-programmet. Lina Karlsson, Director R&D på Baxter International Inc. delar med sig av sina upplevelser. 

Vad är ditt intryck av Corporate Financial Management-internatet?
Precis som alla andra internat så var det väldigt lärorika dagar med kunnig lärare. Som ledare är det viktigt att förstå hur man värderar företag och vilka begrepp som driver värde och business risker i ett företag och för mig blev det många aha-upplevelser på detta internatet. Man fick också en god bild av hur ett företags mognadsgrad kan påverka värdet av företaget.

20150915_3631_low2Vilka är dina största lärdomar?
Det är den av de internat som jag hade minst förkunskaper kring, så det var mycket nya begrepp som man tidigare har hört om men inte haft grepp om i vilket sammanhang de används. Nu har jag har fått en bättre förståelse för hur företag värderas, vad som driver värde i ett företag och finansiella strategier. Det har också gett mig en större förståelse för det stora sammanhanget när mitt företags övergripande Corporate-strategier presenteras.

Fick du med dig något som du känner att du direkt har nytta av i din yrkesroll?
Eftersom min förståelse för begreppen inom området har ökat och jag kan sätta dessa i ett sammanhang har jag också fått en bättre förståelse för mitt eget företags (Baxters) finansiella strategi. Detta hjälper mig i min tur att kunna förklara viktiga top managementbeslut för mina team och varför vi får de direktiv vi får från huvudkontoret i Chicago. Den ökade förståelsen och den nyvunna förmågan att förklara gör det lättare att både motivera mig själv och mina team när det är tuffa tider.

Vad hoppas du att få ut av Executive MBA?
Jag har redan fått ut massor av Executive MBA-programmet och har utvecklats mycket som ledare framför allt ger det en bredare bild av business. Jag kommer från R&D och operationsvärlden och att knyta den kunskap jag har med mig från yrkeslivet med allt vi lär oss inom andra område som tex finans, marketing, strategi ger mig större perspektiv och gör mig till en stabilare och framförallt bredare ledare. Nätverket man får genom kurskompisarna är ovärderligt och jag ser framför mig ett flertal personer som jag kommer att fortsätta hålla kontakt med även efter programmet är avslutat.

Beskriv din yrkesroll och ett exempel på något du fått med dig från emban som du haft användning för i ditt arbete.
Jag leder en utvecklingsorganisation som utvecklar dialysmaskiner för njurdialys och vattenreningsystem. Jag ansvarar för teamen som utvecklar hårdvara till dessa produkter och mina team sitter i Lund och i Medolla i Italien. Jag tycker att det är svårt att ta fram ett specifikt exempel för vad jag har haft användning för, det är helheten på emban som gör mig till en mognare ledare.

Läs mer om Executive MBA

 

efl_mrs_c_lina_karlsson_2206_400x400px

Namn: Lina Karlsson
Företag: Baxter International Inc.
Titel: Director R&D

Några snabba

Reser helst till?
Ett nysnöat Alperna

Boktips?
Morgon i Jenin av Susan Abulhawa, Innan floden tar oss, Helena Thorfinn och självklart alla åtskilliga böcker vi har läst under Executive MBA-programmet 🙂

Favorit-app?
Runkeeper och Spotify