Målstyrning 2.0

Under tio månader korsbefruktas mentorer och adepter från åtta stora företag med EFLs hjälp. Följ deltagarna i deras resa i Anna Sjöbergs blogg. Senaste inlägget handlar om målstyrning.

Vädrets makter var inte på vår sida idag. Snötyngda moln och riktigt busväder. Jag åkte i god tid från Helsingborg och landade följaktligen i god tid hos dagens värd, E.ON  på Värmeverket i Malmö. Vilken byggnad!!!

Fick exceptionellt mottagande i receptionen och hälsade glatt på dagens föreläsare, Martin Sjöstrand, som redan var på plats. Sedan droppade gänget successivt in. Fika och mingel med ett härligt sorl innan föreläsningen började.

Martin är ett fullblodsproffs och jag visste från början att detta skulle bli en bra föreläsning.

Martin började med att visa på de stafettpinnar som han fått in från gruppen. Jag ska försöka tillgodose så många önskemål jag kan, sa han bestämt. Vi började i det stora, varför är det så svårt med mål? Vi pratade här exempelvis  om skillnader mellan mål och aktiviteter, samt en del om förankringsprocessen kring mål. Ett citat fastnade hos mig. ”The development of strategy should occupy 10% of managements attention, while  implementation should occupy 90% of managements attention”. P Barnevik. ”Hur mycket tid lägger ni ner på att förankra era mål?”, sa han sedan.

RTEmagicC_AnnasBlogg2

Martin gör under föreläsningen många kopplingar till idrottsvärlden. Jag gillar de kopplingarna. Mål inom idrottsvärlden handlar om ett enormt driv och en passion för det man vill åstadkomma. Självklart kände de ryska gymnasisterna ett oerhört driv att vinna OS-guld. Hård träning kan inte hjälpa ända fram, man måste också känna det inre drivet, säger han bestämt. Andra citatet som fastnade för dagen: ”Är ni mer sugna på att vinna, än rädda för att förlora?”.

Martin stannade länge kring motiverande kommunikation. Här fick gruppen en tydlig modell att arbeta med. Jag såg själv tydligt och klart vilka steg i kommunikationen man lätt hoppar över. Tack för den modellen Martin!

malstyrning

Efter fikat kom en gäst från E.ON, Martin Örtenvik och höll en intressant presentation om hållbar utveckling och nya tekniska lösningar som kommer framöver. Spännande och intressant!

Sedan fortsatte Martin och vi fick fler verktyg serverade, exempelvis backplanning som jag tog till mig. Börja med målet och hur det ser ut när vi nått målet och sedan steg för steg planera bakåt för att landa i vad som måste uppnås inom 0-3 månader.

Därefter serverade Martin ett case hur han agerat i en förändringsprocess och använt personalen i förankringsarbetet. Bra exempel att ta med sig. Alla lyssnade intensivt och Martin triggar gruppen hela tiden med frågor. Varför då? Hur tänker du då? Kan du ge exempel?

Efter föreläsningen var det mentorernas tid att träffas. Här ventilerades hur processen hittills fungerat. Vad som fungerat bra och mindre bra. Erfarenheter utbyttes och Göran Larsson lämnade tips och synpunkter som tacksamt togs emot.

Sedan fick jag förmånen att avsluta dagen  och introducera nästa talare. Nästa gång när vi träffas i januari är ämnet strategi med ytterligare en förnämlig gäst, Sophie Persson.

Efter att ha summerat och tagit in stafettpinnar till Sophie var det dags att önska  alla God Jul. Jag lämnade jag dagen med en härlig känsla i kroppen och är återigen glad och tacksam att jag har förmånen att driva detta mentorprojekt.

/ Anna Sjöberg