Omgång två av integrationsprojektet

I oktober drar andra omgången av vårt lyckade integrationsprojekt för nyanlända akademiker igång. Peter Kjällkvist, som är ny bakom rodret, berättar om status för projektet och att vi just nu söker nya företag till i höst.

EFL_MRS_C_Peter_Kjallkvist_5710_h400px

Peter Kjällkvist på EFL projektleder integrationsprojektet

 

Berätta lite kort om projektet!
Projektet handlar om att nyanlända ekonomer ska få in en fot på den svenska arbetsmarknaden. Under 16 veckor får 25 nyanlända ekonomer göra praktik på företag och en dag i veckan får de utbildning i svensk ekonomi. Projektet har drivits av EFL tillsammans med Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, Sparbanken Skåne och det sydsvenska näringslivet.

Förra omgången blev oerhört lyckad. Varför då?
Jag läste på SCBs hemsida att endast omkring 20% av alla tjänster utannonseras. I ett sådant läge drabbas de som inte redan har ett etablerat nätverk och referenser.

Hur har det gått för de deltagare som gick ut i våras?
Flera från projektets första omgång har fått förlängt, eller till och med anställning. Enda problemet med praktiken är att vi inte mäktar med fler kandidater per omgång för behovet är stort och resultatet känns mycket lovande.

Om en dryg månad drar omgång två av projektet igång. Vad är status just nu?
Vi befinner oss just nu i fasen där vi i samarbete med olika företag samlar in profiler  som ska användas för att praktikanterna ska komma till arbetsuppgifter som verkligen drar nytta av deras kompetenser och kapacitet till max.

Har företag fortfarande möjlighet att vara med på höstens omgång?
Ja, just nu letar vi ytterligare företag som vill delta i höstens projekt, så välkommen att kontakta mig om ditt företag vill veta mer!

Denna gång är det du som projektleder. Berätta lite om dig själv och vad som sporrar dig med detta projekt.
Själv kommer jag senast från Sveriges Ingenjörers samhällspolitiska avdelning, där jag också blir kvar på deltid. Tidigare har jag bland annat jobbat på antidiskrimineringsbyrå, som flyktingsamordnare och med integrationsprojekt i Region Blekinge och Malmö Stad. Det känns väldigt motiverande och viktigt att få vara med och påverka i en av de mest avgörande samhällsfrågorna nämligen integration av nyanlända. Att få vara med och hjälpa kompetenta yrkesmänniskor att få in en fot på arbetsmarknaden och också att arbetsgivare ser att det finns högkvalificerade människor på nära håll, men där man kanske inte tidigare tittat tillräckligt noga.