Strategiarbete den röda tråden

Så var det dags igen. Partner Mentorprogrammet har kommit igång rejält och nu var det dags för Alfa Laval att ta hand om oss. Läs Anna Sjöbergs blogg från tredje seminarieträffen.

Partner Mentorprogrammet har kommit igång rejält och nu var det dags för Alfa Laval att ta hand om oss. Härlig fika med mycket sorl och mingel inleder morgonen. Jag passar på att mingla runt och det är glada miner och många som jag märker har sett fram emot denna föreläsning.

partner-mentor

Therese Ahlberg och Mattias Fernström från Alfa Laval inleder med att presentera Alfa Laval. Man får alltid veta nya saker när man är ute på företagen. 16.000 anställda är Alfa Laval totalt och producerar så mycket som 30-40 nya produkter varje år. De har tre spetsområden som vi snabbdyker in i. Värmeöverföring, separatorer samt  flödeshantering. Intressant och spännande introduktion. Sedan tar dagens föreläsare vid, Sophie Persson som är en erfaren föreläsare hos EFL.

Vi börjar med att prata om vad strategi är och landar i ordets ursprungliga betydelse. Krigskonsten – hur ska vi vinna kriget? Mål är vad vi ska göra och strategi är hur vi ska göra det. De är intimt sammankopplade och det mesta handlar om kommunikation. Ska man förmedla en strategi och får en färdig powerpoint, måste ni ta er tid att sätta er prägel på det och göra det till ert eget, säger Sophie.

Vi går igenom strategi på olika nivåer i företaget för att man ska förstå den röda tråden. Från ägarna ner till verksamheten. Den röda tråden blir tydlig… Jag blir imponerad av Sophie. Hon äger verkligen budskapet som hon framför och svarar skarpt på skarpa frågor.

Vi pratar om modellen ”Jumping the curve”. Företag av världsklass lever på två kurvor samtidigt. Hur utvecklar man en ny dominant logik samtidigt som man behåller det gamla. Dominant logik är det självklara och det som givit framgång tidigare i företaget. Här får deltagarna också göra ett grupparbete och arbeta med sina respektive företag. Var befinner man sig och vad är nästa steg? Detta kan ni också använda för er egna personliga utveckling i era mentorsamtal säger Sophie vidare. Sophie avrundar och flera dröjer sig kvar för att bolla vidare med henne efteråt. Det märks att hon gjort intryck.

prtmen

Efter lunch stannar adepterna kvar för att i en timme prata enskilt med processledare Göran Larsson. Här utvärderas processen hittills utifrån deras perspektiv och frågor och funderingar tas upp. Mycket handlar om hur man ska utnyttja nätverket ännu mer. Härligt att man vill utnyttja de tillfällen som serveras.

13.30 avslutas så denna fullspäckade dag och jag ger mig tid att låta allt sjunka in.
Ett tag ska jag suga på denna dag innan jag laddar om för att se fram emot mars då Pontus Bodelsson ska prata om personligt ledarskap.