Vad betyder det att bli Nästa Skånska Stjärna?

Lina Vigren, vd och medicinskt ansvarig läkare på Capio Gastro Center Skåne, tilldelades förra årets stipendium till Leading Impact – Executive Management Program. Vilka upplevelser har Lina av programmet så här långt och vad har stipendiet betytt för henne?

Stipendiet ”Nästa skånska stjärna” går till en person från ett företag i Sydsverige som står inför en skarp strategisk utmaning i att utveckla sin verksamhet och navigera in i framtiden. Förra årets stipendiat Lina Vigren är nu mer än halvvägs igenom programmet, och vi är nyfikna på hennes tankar så här långt.

Leading Impact - stipendiat

Lina Vigren, vd och medicinskt ansvarig läkare på Capio Gastro Center Skåne, tilldelades stipendiet Nästa skånska stjärna 2023

Hej Lina! Vad arbetar du med och vilka utmaningar tampas ni med?

Jag arbetar som VD på Capio Gastro Center Skåne, som är ett privat vårdbolag i Lund, där vi arbetar framförallt med kirurgi, endoskopi, urologi. Vi arbetar i en privat vårdvärld där vi levererar till offentlig vård och privata vårdförsäkringar. En utmaning som vi tampas med är att leverera den sjukvård som den offentliga vården behöver komplettera med, vilket innebär att vi behöver vara flexibla och rörliga och kunna anpassa oss efter de behoven. En annan stor utmaning är att skapa en kontinuitet i det vi levererar genom löpande kunder och remisser.

Vad har det betytt för dig att få Leading Impact-stipendiet?

Det här stipendiet har betytt oerhört mycket för mig. I min roll som vd har jag ansvar för den strategiska planen för vårt bolag, och här har jag haft stor nytta av kunskapen från Leading Impact. Jag ser redan att jag använder flera av de verktyg och metoder som vi har tillgagnat oss under programmet.

Sedan har jag fått träffa väldigt många kompetenta människor från andra branscher som gett mig nya insikter och ett nätverk för livet. Det är väldigt intressant att vi, trots att vi kommer från olika branscher, har många gemensamma utmaningar och problem i vardagen, där vi kan stötta och hjälpa varandra och få inspiration från hur andra branscher arbetar.

Vad hade du för förväntningar på programmet och i vilken grad har de infriats?

Jag hade högt ställda förväntningar på programmet, men de har till och med överträffats! Den kunskap vi har fått till oss och utbytet mellan olika branscher och nätverket med de andra deltagarna har varit otroligt givande. Framför givande har det varit att få arbeta med live-case, där vi tillsammans får sätta tänderna i och försöka lösa ett aktuellt och verkligt dilemma eller utmaning som någon av programdeltagarnas brottas med. Där har vi lyckats uppnå svar och resultat långt bortom vad man trott varit möjligt på bara några timmar! Det har varit otroligt kraftfullt att få sitta tillsammans och leverera någonting som de kanske har tampats med i flera år!

Från programmet har jag kunnat hämta hem mycket till vår organisation, som jag haft direkt nytta av. Till exempel när vi gjorde vår strategiska analys tillsammans med styrelsen nyligen så använde vi flera teoretiska modeller som vi normalt inte använt inom vården tidigare, samt att vi hämtade mycket inspiration från mina kurskamraters utmaningar och lösningar, vilket gav oss nya intressanta infallsvinklar.

Vilken har varit din favoritmodul hittills?

Alla moduler har varit bra, men den som lite oväntat ligger i topp för mig är den modul om nationalekonomi, där vi gick igenom sånt som normalt kan ses som ganska tunga ämnen att djupdyka i, så som penningpolitik, finanspolitik, inflation och räntor. Men där fick vi fantastiskt inspirerande dagar tillsammans med Fredrik N G Andersson. Jag tror att vi alla kom till nya insikter och när Riksbankens nästa pressrelease kom satt vi alla bänkade med stort intresse.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att gå programmet eller söka stipendiet?

Jag kan varmt rekommendera att söka detta stipendium. Jag har byggt ett nätverk för livet, fått nya kunskaper samt träffat ledande människor från olika branscher som haft stor betydelse och inverkan på min vardag. Leading Impact är ett heltäckande program som spänner över hela management-problematiken, från det lilla till det stora, och att man får ta med sig sina egna utmaningar in i programmet och arbeta vidare med dem genom att hitta nya modeller och teoretisk bakgrund till olika strategier har för mig varit oerhört betydelsefullt.

 


Hör vad tidigare stipendiater säger:

 

 

 

 

Är du nästa Leading Impact-stipendiat?

Ett starkt näringsliv är avgörande för Skånes drivkraft, utveckling och attraktivitet. Starka och talangfulla ledare är viktiga för utvecklingen av regionen.

Med en gemensam satsning mot det skånska näringslivet erbjuder därför EFL Executive Education, Handelskammaren, PwC Sverige och Sparbanken Skåne en stipendieplats till Leading IMPACT – Executive Management Program till ett värde av SEK 250 000.

Till Nästa Skånska Stjärna-stipendiet söker vi dig som är redo att ta dig an de strategiska utmaningar som ligger framför dig och din verksamhet. Kanske brottas du med att balansera ekonomisk tillväxt med socialt ansvar och miljömässig hänsyn eller hur du kan dra nytta av nya digitala möjligheter. Du är en person som vill utvecklas, tänka nytt, utforska nya affärsmodeller och metoder som kan hjälpa dig att utveckla dig och din verksamhet.

Sista ansökningsdag:
31 augusti, 2024

ANSÖK HÄR >>