Halvtid för andra omgången av EFLs integrationsprojekt

Många utländska ekonomer och ingenjörer får genom EFLs praktikprogram en första chans att visa sin yrkeskompetens för en arbetsgivare i Sverige. När julledigheten stundar har programmets andra omgång med praktikanter över hela Skåne kommit halvvägs.

Hösten 2015 var flyktingkrisen på allas läppar. Myndigheter ansträngde sig förbi bristningsgränsen och många företag och organisationer ville hjälpa dem som flytt.

För flertalet av människorna som kom förra året är etablering och förhoppningsvis arbete nästa steg.

EFL och Ekonomihögskolan ville tillsammans göra någonting för att hjälpa till och resultatet blev ett praktikprogram för utländska ekonomer och ingenjörer i kombination vars första omgång gick av stapeln våren 2016.

efl_henrik_lundgren_5358_w150px

Henrik Lundgren, VD, EFL

Vad som skiljer detta praktikprogram från många andra är användandet av EFLs kunskaper i att skräddarsy utbildningar för målgruppen och där praktik på företag i regionen varvas med en utbildning i svensk ekonomi, svenska institutioner, svensk ekonomisk historia och management ut ett svenskt perspektiv.
– Med Arbetsförmedlingens samarbete har vi funnit närmare sjuttio kompetenta ekonomer och ingenjörer som kunnat matchas och intervjuas på ett femtontal arbetsplatser. Vi är givetvis stolta över att kunna bidra på detta sätt med såväl vårt nätverk som kunnande, säger EFLs VD Henrik Lundgren.

EFLs första praktikprogram blev en framgång och nu pågår andra omgången för fullt. Deltagarna kommer vara på sina respektive praktikplatser i sexton veckor och där förväntas de lösa avancerade uppgifter utifrån sina tidigare utbildningar och yrkeserfarenheter.

EFL_MRS_C_Peter_Kjallkvist_5710_150x150px

Peter Kjällkvist, projektledare, EFL

Höstens deltagare är fjorton stycken företrädelsevis från Syrien, men även från Kina, Japan, Pakistan och Kroatien.
– Särskilt positivt har varit att se hur vissa företag verkligen blev eld och lågor över sina kandidater. Jag hyser gott hopp om att flera som tidigare aldrig fått chansen att visa upp sina färdigheter, faktiskt kommer få kvalificerade jobb nu, säger EFLs projektledare Peter Kjällkvist.

Förutom praktik, ingår utbildning en heldag i veckan då deltagarna undervisas i bland annat ekonomisk historia, handelsrätt och nationalekonomi av universitetslärare från Ekonomihögskolan i Lund.

Ibrahim Alayah är ekonom från Syrien och har fått praktik i Landskrona stad. Han delar med sig av några intryck han har av programmet.
– Det känns både intressant och viktigt för mig att få både det teoretiska Sverigeperspektivet och att visa vad jag kan rent praktiskt på en arbetsplats. Nu hoppas jag kunna få ett jobb inom mitt kunskapsområde.

Oavsett hur erfarna de är från tidigare yrkesroller får deltagarna nu närmare insikter om svenska affärsförhållanden och en fot in i sitt yrke med hjälp av både praktiska och teoretiska byggstenar.

För närmare hälften av de nitton som deltog i första omgången av praktikprogrammet ledde det till anställning, men även för de andra innebar det ett stärkt CV, en viktig erfarenhet och framför allt goda referenser och en början på ett yrkesnätverk som kan leda till jobb.

De deltagande arbetsgivarna i integrationsprojektets andra omgång är: Absolut Company, Danone, Hilding Anders, Ikea IT, Landskrona Stad, Malmö Högskola, Nordea, Sparbanken Kristianstad, SWEP, TetraPak, Trelleborg AB.

Läs mer på:

EFL-WEBBEN
Omgång två av integrationsprojektet
Nytt integrationsprojekt i oktober
Programavslutning för integrationsprojekt
Framgångsrikt integrationsprojekt laddar för ny omgång
Kick-off för integrationsprojekt
Alla praktikplatser klara för integrationsprojekt
Praktik och utbildning för nyanlända akademiker
Integrationsprojekt för nyanlända akademiker

ÖVRIG MEDIA
Arbetsförmedlingens Facebook-sida
Sveriges radio
8till5 på HD-Sydsvenskan 
“EFL lanserar ny omgång av integrationsprojekt”
8till5 på HD-Sydsvenskan “Alla praktikplatser klara för EFL:s integrationsprojekt”
8till5 på HD-Sydvenskan ”EFL startar integrationsprojekt för nyanlända akademiker”

 

INTEGRATIONSPROJEKTET

I korthet innebär integrationsprojektet 20 praktikplatser på 14 företag under 16 veckor, med två kvällssammankomsters utbildning i veckan i svensk ekonomi.

efl_7105 efl_7120 efl_7102 efl_7107

VILL DU VETA MER?

För ytterligare information, vänligen kontakta Peter Kjällkvist på 0708-47 12 72 eller peter.kjallkvist@efl.se