Utmaning: IT-plattform för Allsvenskan och Superettan

I modulen ”Business Intelligence” stod Per Welinder, Svensk Elitfotboll, som case-ägare. Tillsammans med sina kursare på Executive MBA – Class of 2016 angrep han sin utmaning att ta fram en gemensam IT- och affärsplattform för hela Allsvenskan och Superettan. Något som ingen annan liga gjort tidigare.

Per WelinderI den första delen av Executive MBA-programmet ingår tredagarsinternatet Business Intelligence. Denna fokuserar på organisatoriska och individuella processer och metoder för att förstå relevant affärsutveckling i sin bransch.
– Det är ett spännande område och något som man kanske inte jobbar så mycket med till vardags, säger Per Welinder, på Svensk Elitfotboll. Man gör säkert sina SWOT-analyser men de ger inte verktygen att titta längre fram. Här fick vi en bra introduktion till hur man kan få in framtidsanalysen mer löpande i verksamheten och vi fick några verktyg som hjälper en att sortera i bruset. Jag tar speciellt med mig en modell från Kairos Future som kallas TAIDA (Tracking, Analysing, Imaging, Deciding, Acting). Ett effektivt sätt att strukturera och sortera trender som på olika sätt kan påverka en och sedan skapa olika scenarios för att förbereda sig på vad som kan hända i framtiden. Mycket intressant!

Per agerade case-ägare på modulen, vilket innebär att han hade med sig ett skarpt case att presentera och arbeta med tillsammans med sina kursare. Caset bygger på en utmaning som Per just nu har i sin roll på Svensk Elitfotboll, där han håller på att ta fram en gemensam IT- och affärsplattform för hela Allsvenskan och Superettan. Uppdraget är helt unikt och ingen liga har gjort det förut.
– Inledningsvis installerar vi WiFi på samtliga arenor och till det har vi knutet Lundalogiks CRM-system Lime Pro. Det gör att vi framöver kommer kunna erbjuda högre service på alla arenor samtidig som vi kommer ha verktyg för en effektivare och personligare bearbetning av kunderna. Vi tar fotbollen in i 2000-talet, och en bra bit vidare faktiskt. Det är ingen annan liga som gjort något liknande tidigare, så projektet följs noga av alla de stora Europeiska ligorna också. Som case-ägare fick jag värdefull information om hur utomstående uppfattar projektet och de utmaningar vi står inför. Jag tvingades också att formulera strategin betydligt enklare och därmed blev den också spetsigare. På det hela taget var det väldigt bra för mig att få projektet genomlyst på det här viset.

Valet att gå en Executive MBA handlade för Pers del om att efter 20 års intensivt arbete fylla på och investera i sig själv med ny energi och nya kunskaper.
– Trots att jag jobbat i olika typer av chefsbefattningar i närmare 15 år har jag aldrig gått någon ledarskapsutbildning. Ny kunskap ger ny energi, helt enkelt. Här får jag fördjupa mig i ledarskapet samtidigt som jag får en crash-course i allt som har med att driva företag att göra. Trodde aldrig jag skulle säga det här, men det har visat sig att till och med bokföring är roligt. Skum känsla!

TVÅ SNABBA:

Vad gör du när du är ledig?
Då tränar jag de blivande fotbollsstjärnorna i Bjärreds IF. Jag är ungdomsansvarig i klubben och går just nu också näst sista steget i tränarutbildningen för att få en UEFA A-licens. Jag har alltid gillat att jobba ideellt på olika sätt. Under studenttiden var jag med och startade Student-TV, drog igång nationsverksamheter och var med i Lundaspexarna. Nu är det utveckling av ungdomar jag brinner för. Tror det är viktigt att ha den typen av intressen att varva arbetslivet med. Man mår bra av att befinna sig i olika sammanhang och få intryck från olika miljöer och människor.

Går Sverige till EM 2016?
Skulle behöva köra lite Business Intelligence för att ge ett bra svar på den frågan, men eftersom jag är Zlatanist och det verkar vara hans sista mästerskap så svarar jag: – Ja!

Executive MBA
Programmet ger dig och ditt företag en kraftfull kompetenshöjning inom strategiskt ledarskap, affärsutveckling och nytänkande. Nästa Executive MBA startar den 14 september. Välkommen att boka in dig på vårt nästa informationsmöte den 17 mars. Klicka här för att anmäla dig.