Veckans boktips

Gillar du också management- och ledarskapslitteratur? Vi har frågat några av våra experter om deras personliga favoritböcker och samlat det i veckans boktips. Vill du försäkra dig om att inte missa något boktips eller andra nyheter – följ oss på Facebook eller LinkedIn.

EFL:s Thekla Schneede tipsar om Humle Leadership

EFL:s Thekla Schneede – leg. psykolog som arbetar med grupp- och ledarutveckling, samt är verksam i vårt managementprogram Leading IMPACT – delar med sig av en personlig favoritbok: ”Humle Leadership” av Edgar H Schein & Peter A Schein.

 

Varför är detta en favorit, Thekla?
I boken beskriver Schein & Schein det ledarskap som krävs för att hantera den komplexitet, oförutsägbarhet och krav på snabbrörlighet som många av dagens organisationer står i. Det handlar om att gå bort från ”ledaren som hjälte” till att se ledarskap som en funktion som många kan bidra med. Författarna beskriver väl hur ledarskapet kan bidra till lärande, samskapande och en kultur av öppenhet och tillit. En bok som inspirerar.

EFL:s Stein Kleppestø tipsar om Brus

EFL:s Stein Kleppestø, managementforskare vid Lunds universitet och EFL:s styrelseordförande, tipsar om boken ”Brus: det osynliga felet som stör våra bedömningar – och vad du kan göra åt det”.

 

Varför är detta en bra bok, Stein?
De senaste 10-15 åren har vi blivit allt mer medvetna om att världen omkring oss är komplex och att det har konsekvenser för hur vi fattar beslut. Under samma tid har också vår kunskap om hur det går till när vi tänker och fattar beslut ökat påtagligt. En författare som tydligt har bidragit med kunskap om beslutsfattande och de fallgropar vi kan gå i är Daniel Kahneman. Han är kanske främst känd för sin bok ”Tänka, snabbt och långsamt”. I sin nya bok ”Brus” (på engelska ”Noise”) fokuserar han på hur vår hjärna och beslutsförmåga fungerar. Han beskriver olika faktorerna som stör vårt beslutfattande, eller närmare bestämt vad som påverkar våra bedömningar (på engelska Judgment). Boken beskriver hur vi påverkas av brus, slumpmässiga störningar i vårt tänkande som orsakar felbedömningar. Vi kommer inte ifrån att behöva göra bedömningar, de kommer inte alltid vara korrekta, men vi kan lära oss att undvika vissa fallgropar. Boken visar vad vi kan göra åt det, med några enkla verktyg och regler.

Efl