”Politikerna utnyttjar krisen”

EFL:s Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, uttalar sig idag i SVT kring den historiska budgeten. Fredrik har du även möjlighet att möta på vår Hot Spot den 9/10, på temat Svensk ekonomi post Corona – vilka kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser kan vi räkna med?

En historisk höstbudget på över 100 miljarder kronor är att vänta enligt finansminister Magdalena Andersson. Detta ifrågasätts av bl.a. Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, som i SVT uttalar sig om att ”Politikerna utnyttjar krisen till att spendera mer pengar.”
– Den här budgeten utmärker sig mycket. Vi får gå tillbaka till finanskrisen i början av 1990-talet för att hitta ett budgetsaldo av dessa mått, säger Fredrik NG Andersson.

Han fortsätter:
– Man ska inte låna till utgifter som finns kvar framöver. Vill man göra något utöver det man har råd med får man antingen höja skatten eller sänka utgifterna för något annat. Den principen har vi haft sedan 1990-talet, vilket skapat väldigt starka statsfinanser. Det kommer bli svårt att komma tillbaka till det läget.
(Se inslaget här)

Fredrik NG har du möjlighet att möta på EFL:s Hot Spot den 9 oktober, som handlar om coronakrisens kortsiktiga och långsiktiga effekter på ekonomin och politiken. Läs mer om vår Hot Spot den 9 oktober, samt på halvdagskursen  Framtidsanalys och strategiarbete för ledningsgrupper och styrelser – i Coronakrisens kölvatten krävs nya verktyg och nya strategier.

 

 

Hot Spot 9 oktober

Om svensk ekonomi post Corona, och vilka kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser vi kan räkna med, handlar vår Hot Spot den 9 oktober med nationalekonom Fredrik NG Andersson.

Frågor som behandlas och diskuteras är bland annat:

  • Vad händer med räntan och växelkursen?
  • Hur mycket pengar kan staten låna och vad kan tänkas hända med skatter offentliga utgifter framöver?
  • Vad händer med globaliseringen?
  • Kommer krisen leda till att världens länder sluter sig?
  • Kommer vi få ser ökad reglering av ekonomin framöver?

Läs mer och anmäl dig