Professionella köare – en växande marknad

Tid är den största bristvaran för många i dagens samhälle och att hjälpa folk att spara tid kommer därför att bli framtidens melodi. Detta spådde nationalekonomen och välfärdsforskaren Andreas Bergh när han gästade startinternatet på EFLs Akademiska Diplomprogram.

Startinternatet på MiL-gårdarna i Klippan brukar vara ett mycket uppskattat moment för deltagarna på utbildningarna Diplomerad Marknadsekonom och Diplomerad Controller. Under två heldagar körs teambuilding inför utbildningens kommande utmaningar, varvat med inspirerande diskussioner om de förutsättningar företag har att förhålla sig till. Ett återkommande populärt inslag är nationalekonomen och välfärdsforskaren Andreas Berghs workshop kring trender på marknaden.

Diplomerad controller marknadsekonom

– Visst är det intressant att marknader bara uppstår av sig själv? frågade Bergh retoriskt när han berättade om hur köande till gratis teaterföreställningar i Central Park i New York har blivit ”big business”. När efterfrågan är större än utbudet och detta innebär långa köer skapas en marknad där människor som har mycket pengar, men dåligt med tid byter resurser med människor som å andra sidan har gott om tid men inte så mycket pengar.

I USA är professionellt köande redan ett etablerat koncept där en mängd företag via hemsidor erbjuder sina tjänster. Andreas Bergh spår att detta i större grad kommer att sprida sig även till Sverige och tror även att tidssparande kommer att ge upphov till stora affärsmöjligheter i framtiden.

Diplomerad controller marknadsekonom

– Att hjälpa folk att spara tid genom att bespara dem tid på att behöva fatta beslut kommer att bli en stor grej, vi ser redan hur detta är på gång. Personer som har samma preferenser som du ger ratings på olika produkter på internet. Det är ett mycket effektivare sätt för den enskilde konsumenten än att själv behöva engagera sig i en mängd olika beslut.

I dagens samhälle är produkter relativt billiga medan tid är dyrbart. Att som för ett århundrade sedan ge bort en bit riktigt fint tyg i present så att mottagaren själv kunde sy sig en fin kostym eller klänning blir därför närmast en förolämpning.

– Den bästa presenten man kan få 2014 är tips på en bra film eller en bra bok. Vilket bättre sätt finns att visa att man bryr sig om någon än att spara denna personen dyrbar tid? säger Andreas Bergh.

Läs mer om utbildningarna
Diplomerad Marknadsekonom
Diplomerad Controller.