Avslutning för integrationsprojektets andra omgång

I torsdags var det avslutning för den andra omgången av EFLs integrationsprojekt för nyanlända akademiker. Efter 16 veckors praktik i det sydsvenska näringslivet kombinerat med utbildning i svensk ekonomi fick deltagarna sina diplom. För många av deltagarna har projektet varit en fot in på den svenska arbetsmarknaden och det står redan nu klart att många av projektets deltagare har fått anställning eller fortsatt praktik hos sina respektive företag.

Det var uppsluppen stämning när deltagarna under ledning av kursansvariga lärarna Håkan Lagerquist och Jon Bertilsson delade med sig av sina reflektioner efter kursen i svensk ekonomi. Under 16 veckor har de studerat svenska institutioner, svensk ekonomisk historia, svensk handelsrätt och svensk management – i kombination med företagspraktik.

EFLs VD Henrik Lundgren delar ut diplom till Farzana Wahab, som har gjort sin praktik på IKEA i Helsingborg

– EFL gör en bra sak genom att skapa möjligheter att ta tillvara på den kompetens som finns hos oss nyanlända. Lärarnas kunskap, kombinationen av praktik och studier samt det nätverk som vi haft möjlighet att bygga upp är saker som jag framförallt vill lyfta fram, säger Farzana Wahab som kommer från Afghanistan där hon de senaste 14 åren arbetat för FN. Farzana kom till Sverige i juni 2014 och gjorde genom integrationsprojektet sin praktik på IKEA i Helsingborg.

Farzana och övriga deltagare tycktes vara väldigt överens om att projektet har gett dem en energikick och en unik chans att få visa framfötterna i det sydsvenska näringslivet.

I sitt tal konstaterade EFLs VD Henrik Lundgren att projektets två omgångar varit framgångsrika och erfarenheterna mycket goda.
– Det är glädjande att se att ett starkt nätverk och vilja går att göra skillnad med små medel. Vi är glada att genom detta projekt kunnat ge er introduktion till svenskt arbetsliv och även en chans att visa vad ni går för. Sedan har det varit upp till er att ta chansen, sa Henrik Lundgren.

Statistiken från integrationsomgångens första omgång som avslutades i juli 2016 visar tydligt att projektets deltagare tagit denna chans med besked.
– I nuläget är det fler än hälften av deltagarna från projektets pilotomgång som har fått anställning eller förlängd praktik, och denna statistik förbättras ständigt. Vi har gett deltagarna en möjlighet att bygga nätverk i Sverige och vi ser tydligt att detta får bra saker att hända, berättade Henrik Lundgren.

Avslutningsdagen avrundades med diplomutdelning och pizzabuffé i EFLs lokaler med många skratt och lyckönskningar för framtiden.