Glöm egoism och roffarkapitalism – marknadsekonomin är ett sätt att hjälpas åt!

I serieboken Hjälpas åt: Om marknader och människor guidas läsaren genom forskningen kring marknadsekonomi, välfärd, klimat, bistånd och mycket annat av EFL:s Andreas Bergh. Andreas är forskare vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, lärare på EFL:s managementutbildning Leading Impact, kolumnist i Dagens Nyheter och har skrivit en lång rad böcker.

Serieboken ”Hjälpas åt: Om marknader och människor” av EFL:s Andreas Bergh och Ola Skogäng

Hej Andreas! Hur föddes idén till boken?

Idén att skriva en bok om marknadsekonomi har jag haft länge. I Sverige och många västländer har marknadsekonomin funnits så länge att människor börjar ta den för given. Vi glömmer bort dess fördelar och vad som får marknaden att fungera bra – och därmed riskerar vi att ställa till det rejält för oss.

Vad handlar den om?

Boken förklarar att marknadsekonomi är ett sätt att hjälpas åt, och framgångsrika samhällen är framgångsrika till stora delar just för att människor där hjälps åt.

Varför behövs den här boken?

Boken behövs för att det florerar många myter och missförstånd om marknadsekonomin, som exempelvis att den främjar egoism och hänsynslöshet, eller att konkurrensen på marknaden tvingar oss att jobba hårdare. Den som läser min bok, kommer att se att det inte riktigt är så enkelt.

Varför valde ni att göra den i serieformat?

För att göra den maximalt lättillgänglig, och för att tvinga mig själv att mejsla fram kärnan i all den forskning som ligger till grund för boken.

Vem vänder sig boken till?

För första gången någonsin kan jag helt ärligt svara: Alla! Vissa kommer att upptäcka serieformatets fördelar, andra kommer förhoppningsvis att upptäcka hur kul det kan vara med ekonomi.

Andreas Bergh är forskare vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, kolumnist i Dagens Nyheter och har skrivit en lång rad böcker, samt lärare på EFL:s managementutbildning Leading Impact.