Läs Annas blogg om coachande ledarskap från Partner Mentorprogrammet

Under tio månader korsbefruktas mentorer och adepter från åtta stora företag med EFLs hjälp. Följ deltagarna i deras resa i Anna Sjöbergs blogg. Detta är andra blogginlägget och handlar om coachande ledarskap.

Partner Mentorprogrammet startar på allvar idag. Ett pirr av förväntansfull spänning i kroppen. Jag känner på mig att den här dagen kommer att bli riktigt bra! Vi träffas hos vår företagsvärd ST Ericsson och blir lotsade vid ingången till en förnämlig konferenssal på 6:e våningen med både terrass och vacker utsikt. Främjar kreativiteten direkt! Tack för den, Ted Knutsson på ST Ericsson.

Ämnet för dagen är coachande ledarskap och dagen inleds med en företagspresentation av ST Ericsson, förnämligt presenterad av Stefan Kalling. Mentorprogrammets processledare, Göran Larsson, tar sedan över och börjar med att berätta om vikten av att som ledare verka genom andra. ”Utgå från individen, ha tillit till individens förmåga, för de har svaret”, säger han inledningsvis.

Coaching handlar om att hjälpa människor att nå sin fulla potential och ju bättre vi känner personen, ju mer kan vi utmana. Varför inte fråga hur utmanad individen du coachar vill bli, säger han vidare. Grunder presenteras och sedan ber Göran gruppen att coacha honom i ett dilemma han har. Frågorna kommer raskt och efter tio minuter bryter han av med ett leende och säger ”Det var den bästa coachningen jag har fått av en grupp!”. Det är en engagerad skara och frågorna haglar tätt. Funderingar, dilemman och situationer de stött på. Göran ger svar, coachar och ger feedback och lyssnar noga.

Anna

Just det aktiva lyssnandet pratar vi en del om. Ge dig inte in i en coachingsituation om du inte har tid, säger han. Väg situationen om du har tidsbrist. Du måste kunna vara helt och hållet närvarande. ”Bra ledare lyssnar så att det märks!” (Citat från boken ”Vinnande mentorskap” av Charlotta Wikström).

Vi får sedan med oss frågeställningar som utgår från frågeorden vad, hur, på vilket sätt, vilka etc… Och så det kraftfulla: Om du visste hur du skulle göra, vad skulle du då göra? Den har jag använt massor, säger Göran. Den funkar fantastiskt! Sedan får gruppen både testa att coacha sig själva tyst för att se effekten av olika frågeord och sedan coacha varandra och öva på att ge varandra feedback.

Elin
Elna Persson, programsamordnare Alfa Laval, och Magnus Edin, mentor Alfa Laval

Göran har ett tips när det gäller feedback som etsar sig fast hos mig. Börja med att själv ge feedback efter ett samtal på vad du tyckte var bra med samtalet och vad du tyckte man kunde gjort annorlunda. På så sätt förekommer du mycket av eventuella diskussioner från motparten. Hmmmm, smart tänker jag. Men om man inte kommer framåt i ett samtal, säger någon i publiken, och om man vill ge en lösning: Hur ska man göra då? Lägg lösningen på bordet, säger Göran. Föreslå för den du coachar ”Skulle du kunna göra så här?”. Då får ändå den coachade ansvaret för lösningen. Servera inte lösningen, lägg den på bordet och låt den andre plocka upp den. Smart tänker jag och noterar ivrigt.

Dagen avslutas snabbt och efter avrundningen väntar en lunchbaguette. Många stannar kvar och pratar och minglar. Den 5 december är nästa träff och då handlar det om målstyrning. Då är vi hos värdföretaget E.ON. Känns återigen som en förmån att projektleda detta program. Vilken kompetens och vilka erfarenheter som utbytts! Full av energi går jag vidare med dagen, med en massa inspiration med mig!