”Programmet känns nydanande och framtidsinriktat”

Den 7 oktober påbörjar Peter Eriksson, vd på Alcad AB, EFL:s managementprogram Leading IMPACT. Ett program han valde för att det känns framtidsinriktat, har fokus på genomslag och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna. Vi ställer några snabba frågor till honom inför programstarten.

Peter Eriksson, vd på Alcad AB, påbörjar EFL:s managementprogram Leading IMPACT den 7 oktober

Hej Peter! Den 7 oktober påbörjar du Leading IMPACT! Varför bestämde du dig för det?
Det är nog en ganska klassisk anledning. Jag kommer från en väldigt teknisk bakgrund och efter 15 år i arbetslivslivet står jag nu inför utmaningar i form av att leda människor och företag. Då kände jag att ett program som Leading IMPACT ligger helt rätt att ge mig nya kunskaper inom bland annat ekonomi och ledarskap.

Varför blev det just Leading IMPACT framför andra managementprogram?
Faktum är att jag först sökte, och blev antagen, till motsvarande utbildningar vid andra lärosäten, men valde EFL. Det är framförallt av tre skäl:

– Programmet känns nydanande och framtidsinriktat, snarare än att bygga på inlärning av klassisk teori. Många av världens mest framgångsrika företag idag är där de är för att de har tänkt i helt nya banor.

– Jag eftersökte internatformen som EFL erbjuder. Ett enormt stort utbyte tror jag kommer ske mellan kursdeltagarna själva och att då spendera mycket tid i gruppen på dagarna, men även på kvällarna, känns som ett stort plus.

– Utbildningar som Leading IMPACT är en stor investering från arbetsgivaren, där de har rätt att förvänta sig avkastning. Leading IMPACT har ett stort fokus på verkliga case från deltagarnas aktuella situation i företagen och driver därigenom förändringar inom desamma under utbildningens gång. Denna form av nästan garanterat genomslag hittade jag bara på Leading IMPACT.

Vad hoppas du att utveckla under programmet?
Jag hoppas få kunskaper och verktyg för att på ett effektivt sätt överblicka en större verksamhet och säkerställa att den går i rätt riktning. Lära mig att fokusera på det som är viktigast. Sedan hoppas jag såklart även på ett stort utbyte med övriga deltagare och att bygga ett värdefullt nätverk som jag kan ha nytta av även efter programmets slut.

Berätta om din tjänst!
Jag är VD för Alcad AB, ett företag som förser världen med extremt tillförlitliga batterier för avbrottsfri strömförsörjning. Våra största marknader är Mellanöstern och Sydostasien och kunderna återfinns främst inom energi- och transportsektorn.

Vad krävs för att lyckas i din roll?
För att lyckas i min nuvarande roll, som främst är inriktad mot försäljning, krävs bland annat lyhördhet att utveckla och anpassa affärsmodellen efter rådande omständigheter. Vi jobbar med långa säljcykler och försöker att tidigt specificera in vår teknologi för att först flera år senare skörda frukterna av vårt arbete. En stor portion envishet och förståelse för kulturella skillnader är också viktiga egenskaper.

Berätta om din bakgrund
Jag är civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik från Linköpings tekniska högskola. Jag har en väldigt internationell bakgrund både inom studier och yrkesliv. De första fem åren av min karriär tillbringade jag inom produktutveckling och projektledning, främst inom den globala fordonsindustrin. Man kan nästan säga att jag därefter halkade in på försäljning via ett bananskal, men de senaste tio åren är det min huvudsakliga arbetsuppgift. Jag trivs väldigt bra med att jobba en stor del av min tid utåt mot kunder och att skapa affärer. Där finns också ett tävlingsmoment som en extra dimension.

Hur skulle du beskriva din ledarstil?
Jag lämnar ett stort frihetsutrymme till mina medarbetare att själva utforma sina roller efter styrkor och intressen och försöker undvika traditionella befattningsbeskrivningar. Sedan försöker jag tänka på att använda ett coachande och situationsanpassat ledarskap så mycket jag kan, även om det ibland kan vara svårt. Att föregå med gott exempel är något jag tror på – både som chef och i livet som helhet.

Läs mer om Leading Impact – Executive Management & Leadership Program

 

 

Leading IMPACT
  • Executive managementprogram
  • 15 månader med strategiskt ledarskap, affärsutveckling och nytänkande
  • Programmet är förfinat utifrån vårt Executive MBA, som getts i partnerskap med Lunds universitet under 20 år
  • Tar utgångspunkt i deltagarnas verklighet och strategiska utmaningar

Nästa programstart: 7 oktober.

Läs mer om programmet:
www.leadingimpact.se

Gör en intresseanmälan

  • Intresseanmälan

    Fyll i intresseanmälan, så hör vi av oss inom kort och berättar mer!