Svensk ekonomi och coronavirus i fokus på EFL:s HotSpot

Fler än 60 anmälda personer några dagar före eventet, och slutligen 15 personer som dök upp på Hot Spot-sammankomsten på temat Svensk Ekonomi på 2020-talet med Fredrik NG Andersson. Åtgärderna bland företagen för att begränsa smittspridningen av corona-viruset var påtagliga. De deltagare som var på plats fick ett specialdesignat upplägg där den inledande timmen handlade om corona-viruset och dess tänkbara effekter på såväl världs- som inhemsk ekonomi.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Blir hanteringen av corona-viruset långvarigt så kommer mycket att handla om att behöva övervintra en bister ekonomisk vinter, sammanfattade Fredrik NG Andersson och påpekade även att saker såsom inhemsk krisberedskap och nationella taktiska överväganden sannolikt kommer att omvärderas framöver som en följd av krisen.

– En stor del av världens läkemedelsproduktion ligger i Kina som i detta hänseende är en verkstad för hela världen. Landet åtnjuter ett monopol som inte många tänker på i sin vardag, men som blir uppenbart när det vanliga produktions- och transporthjulet sätts ur spel i den här typen av kriser, berättade Fredrik NG Andersson.

Deltagarna diskuterade strategier för att hantera corona-viruset och kunde konstatera att timingen är en högst viktig faktor i sammanhanget.
– Det är mycket dumt att använda krispolitik i ett läge där man inte har en kris. Det handlar lika mycket om beteendevetenskap och psykologi som kalla fakta, fortsatte Fredrik och konstaterade att det i slutändan blir en balansgång mellan vinningen olika åtgärder och de ekonomiska skadeverkningarna av desamma.

I slutändan kan en kris leda till förändrade beteenden, större acceptans för nödvändiga beslut som har behövts att fattas – någonting som kan leda till större ekonomisk effektivitet i framtiden.
– Titta bara på hur vi i samband med krisen mer eller mindre tvingas att omfamna digitaliseringen på ett sätt som vi tidigare har pratat om, men inte riktigt kommit till skott med att omsätta i handling. Ett mer invant beteende av digitala möten kommer inte minst miljön att tjäna på när krisen har blåst över, avslutade Fredrik NG Andersson.

EFL:s företagsnätverk

EFL:s företagsnätverk  består av drygt 100 verksamheter som tillsammans utgör en unik samling kompetens som kontinuerligt utväxlar input och tillsammans utvecklas framåt.

EFL:s nätverk ger bl.a. tillgång till Hot Spot-nätverksgrupper, Executive Matchmaking, ett omfattande utbildningsutbud till medlemspris, inspirationsseminarier, rådgivning och utveckling, kunskapslunch, medlemsdagar och det senaste från forskningsfronten.

Läs mer om EFL:s företagsnätverk

Vill du veta mer?

Gör en intresseanmälan här, så berättar vi mer!

  • Intresseanmälan

    Fyll i intresseanmälan, så hör vi av oss inom kort och berättar mer!